Jump to content
Electronics-Lab.com Community

PIC won't work with capacitors


Recommended Posts

I have a very simple circuit that oscillates an LED with a program on the 16F628.
I am using a 4Mhz crystal and I find that the program will not run at all when the capacitors connecting each pin of the oscillator to ground are connected, but runs when they are connected.I am using 22pf capacitors, I have tried 10pf and 45pf. The oscillator is a crystal oscillator and it recommends 18-35pf in the datasheet. Any ideas?
I need to stabilise the oscillator as it will be used for data output. It's a PIC16f628
::)

Link to comment
Share on other sites


I have a very simple circuit that oscillates an LED with a program on the 16F628.
I am using a 4Mhz crystal and I find that the program will not run at all when the capacitors connecting each pin of the oscillator to ground are connected, but runs when they are connected.I am using 22pf capacitors, I have tried 10pf and 45pf. The oscillator is a crystal oscillator and it recommends 18-35pf in the datasheet. Any ideas?
I need to stabilise the oscillator as it will be used for data output. It's a PIC16f628
::)


What you are saying does not make any sense.
Link to comment
Share on other sites

hi,
Look at  page 93 of the 16F62X datasheet.

Are you using a series or parallel cut crystal?  also note the possible requirement for a series resistor in one leg of the crystal.

Have you correctly configured the PIC using the _CONFIG, to suit your crystal?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
  • Create New...